Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

η "ΠΑΡΘΕΝΑ" ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ






Η Ντορούλα, ως προθιέρεια του νεοφιλελευθερισμού, μίλησε και έκανε το πρώτο βήμα για την ίδρυση του (νέου;) κόμματός της. Η θυγατέρα του επίτιμου (και κορυφαίου διδάξαντος την ευγενή τέχνη της ίντριγκας και της αποστασίας), θέλοντας να μας πείσει ότι προέκυψε από πολιτική παρθενογένεση, εξήγγειλε τη δημιουργία «Φόρουμ για την Ελλάδα».


Τώρα για ποια Ελλάδα ενδιαφέρεται η Ντόρα (μας), απέφυγε να το διευκρινίσει. Η ελληνική κοινωνία ωστόσο δε θα δυσκολευτεί για να την τοποθετήσει εκεί που (της) πρέπει. Έχει η ίδια ήδη φροντίσει γι’ αυτό: Μήπως δεν έβαλε κι αυτή την υπογραφή της (με την ψήφο της) για την παράδοση της χώρας στο ΔΝΤ και τους υπηρέτες του; Νομίζει ότι ξεχνά κανείς σε αυτόν τον τόπο πως η Ντόρα Μπακογιάννη είναι κεντρικό στέλεχος του «διεφθαρμένου» (όπως ο κόσμος το χαρακτηρίζει) πολιτικού συστήματος των τελευταίων 35 ετών;

Παρ’ όλα αυτά, η Ντόρα πήρε το όπλο της λέγοντας πως θα πολεμήσει για να μας... σώσει. Για να επιτελέσει την «αποστολή» της πάντως, έχει βάλει στο στόχαστρο τη Ν.Δ. και τη νέα της ηγεσία, αφού το φόρουμ που ανακοίνωσε αποτελεί πρόπλασμα για τη δημιουργία του νέου κόμματος. Είναι λοιπόν φανερό ότι η αντοχή της Ν.Δ. θα δοκιμαστεί σε ένα περιβάλλον δύσκολο. Η συντηρητική παράταξη (κι αυτό ίσως είναι το μόνο θετικό) ακροβατεί τριχοτομημένη (ακροδεξιά εκδοχή Καρατζαφέρη, «γνήσια καραδεξιά του Σαμαρά και νεοφιλελεύθερη δεξιά της Ντόρας) στο χάος της απαξίωσης. Υπό αυτή την έννοια, η Ντόρα προσφέρει «υπηρεσία» στον τόπο...

Η Μπακογιάννη επιχείρησε να δώσει την εντύπωση ότι αναζητά νέα και άφθαρτα στελέχη. Γι’ αυτό μεταξύ των 52 ονομάτων που ανακοίνωσε ότι μετέχουν στην ιδρυτική πράξη του φόρουμ δεν υπάρχει κανένας ευρύτερα γνωστός στην κοινή γνώμη.

Μια προσεκτική ματιά όμως στα ονόματα δείχνει ότι σχέσεις υπάρχουν με το σύστημα και ότι δεν είναι όλοι νέοι και άφθαρτοι:

Στη λίστα βλέπει κανείς άτομο που συνδέεται ευρύτερα με την οικογένεια Μητσοτάκη χρόνια, άλλο γνωστό στέλεχος της ΔΑΠ, που διορίστηκε με συμβάσεις έργου και έγινε αορίστου χρόνου με το Π.Δ. Παυλόπουλου, άλλη (πρώην μέλος Κ.Ε. /Ν.Δ.) που ήταν στο γραφείο Έβερτ και μετά Παυλόπουλου και με θέσεις στον κρατικό μηχανισμό επί Ν.Δ. Για παράδειγμα ο Γιάννης Οικονόμου, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, που πολιτεύτηκε δύο φορές με τη Ν.Δ. στη Φθιώτιδα και απέτυχε και τοποθετήθηκε στη συνέχεια γενικός γραμματέας Καταναλωτή, ενώ μετά ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου της κυρίας Μπακογιάννη στην εσωκομματική διαδικασία. Άλλος είναι σύζυγος πρώην βουλευτού της Ν.Δ., κ.ά.

Το μαρτύριο της σταγόνας

Επί της πολιτικής ουσίας, η ανακοίνωση του φόρουμ έδειξε τις γνωστές νεοφιλελεύθερες ιδέες της κ. Μπακογιάννη. Άξονας της πολιτικής της πρότασης είναι η υποστήριξη του μνημονίου, το οποίο θεωρεί αναπόφευκτο. Ενδεικτικό είναι η μόνη συγκεκριμένη πρόταση σε ένα γενικόλογο και απολίτικο κείμενο είναι η κυβέρνηση «να αντιμετωπίσει δραστικά το έλλειμμα του ΟΣΕ, να μειώσει τον αριθμό των δημοσιών υπαλλήλων, να απελευθερώσει τα κλειστά επαγγέλματα, να πυροδοτήσει την ανάπτυξη».

Η προσπάθεια αποδόμησης του Σαμαρά εξελίσσεται και το θέμα είναι ποιοι βουλευτές θα ακολουθήσουν. Οι βουλευτές που συντάσσονται με την Μπακογιάννη δεν έχουν σκοπό να αποχωρήσουν αμέσως και μαζικά. Αντιθέτως προτίθενται να υποβάλουν τον Σαμαρά στο... μαρτύριο της σταγόνας, περίπου όπως αυτός είχε παιδέψει τον Μητσοτάκη το 1993.

Θα του δημιουργούν πρόβλημα συχνά, ώστε να τον αναγκάσουν να τους διαγράψει. Στόχος είναι να δημιουργούν συνθήκες κρίσης στη Ν.Δ. και να μην αφήνουν τον Σαμαρά να ξεφύγει από το κλίμα εσωστρέφειας.

Και μην ξεχνάτε τα «αντάρτικα» στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Επομένως ας μην είστε βιαστικοί για τις εξελίξεις στη Ν.Δ.

Το σχέδιο είναι οι βουλευτές να φύγουν σταδιακά, αλλά αργότερα.

Κόμμα για πλούσιους

Τι σας είχαμε αναφέρει πριν εβδομάδες; Η Ντόρα πολύ θα ήθελε να βαδίσει στα χνάρια του φιλελεύθερου κόμματος της Γερμανίας (FDP), που από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 είναι το κόμμα ρυθμιστής της πολιτικής ζωής της χώρας. Η Ντόρα θα επιχειρήσει να βαδίσει εκεί όπου απέτυχαν άλλοι αυθεντικοί εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού, όπως ο Μάνος (τον είδε προ ημερών, φάγανε και συζητήσανε), ο Ανδριανόπουλος κ.λπ.

Το τι θα καταφέρει η Ντόρα σε έναν χώρο στον οποίο ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρχε πολιτικό «ψωμί» δεν μένει παρά να το δούμε... Πώς της προέκυψε η... ιδέα; Μάλλον επειδή, πριν από πολλά χρόνια, ένας από τους πολιτικούς φίλους του μπαμπάκα της ήταν ο Γερμανός πολιτικός Χανς Ντίτριχ Γκένσερ. Ενώ από το ίδιο κόμμα προέρχεται και ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών και εταίρος της Μέρκελ, Γ. Βεστερβέλε.

Οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι έχουν λάβει μέρος σε κυβερνήσεις συνεργασίας, όχι μόνο με τους Χριστιανοδημοκράτες, αλλά και με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (σήμερα είναι σύμμαχοι της Μέρκελ).

Η Ντόρα ουσιαστικά, λόγω της μιντιακής στήριξης αλλά και της απροκάλυπτης εύνοιας του οικονομικού κατεστημένου, θέλει να εκφράσει, όπως και στη Γερμανία, τους «πλούσιους», αφού οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι θεωρούνται το «κόμμα των πλουσίων» και στηρίζουν τη φιλελεύθερη οικονομία της αγοράς. Θέλει ουσιαστικά ένα κόμμα διαμαρτυρίας για την κεντροδεξιά. Τώρα πόσα απίδια θα πιάσει θα δούμε... Πάντως μην τσιμπάτε με το νέοι και άφθαρτοι...

Σε αυτό το περιβάλλον, μην ξεχνάτε και την πρότασή του Καρατζαφέρη, την ίδια μέρα με την ανακοίνωση του φόρουμ, για να συνεργαστούν όλες οι προσωπικότητες της κεντροδεξιάς. Τι είπε ακόμα; «Έτσι και η κ. Μπακογιάννη, κανείς δεν μπορεί να της αρνηθεί να παίξει ένα ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας. Βέβαια μίλησε για λάθη και ζήτησε συγγνώμη. Εγώ θα της έλεγα, στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα. Ήξερε τι συμβαίνει μέσα στην κυβέρνηση Καραμανλή αλλά είχε επιλέξει τη σιωπή στοχεύοντας στην αρχηγία του κόμματος. Τώρα κατάλαβε πως δεν ήρθαν τα πράγματα όπως τα υπολόγιζε», κατέληξε. Μέχρι και ο Κουβέλης εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνεργασιών με τους Οικολόγους, καθώς και άλλα κόμματα, υπό προϋποθέσεις. Μήπως και με την Ντόρα;


Πηγη ¨το ποντικι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου